Petőfi Sándor János Vitéz

Petőfi Sándor János Vitéz

János vitéz története igazi mese arról, hogyan is lehet az árva fiúból Tündérország királya. Kukorica Jancsi hihetetlen kalandokkal teli utazásán rablókkal, óriásokkal csatázik, megmenti a francia király lányát s végül visszakapja a legnagyobb ajándékot, amire csak vágyik, szeretett Iluskáját.
Szereplők:
Kukorica Jancsi - János vitéz; Iluska, Jancsi mátkája; A gonosz banya, Iluska mostohája; A gazda, Jancsi nevelője; 12 rabló; huszárok; tatár fejedelem; szerecsen király; török basa; török basa fia; francia király; francia királykisasszony; falubéli menyecske; fazekas; óriások; boszorkányok; öreg halász; 3 medve; 3 oroszlán; sárkánykígyó; tündérifjak; tündérlányok.

Helyszínek:
(magyar) falu; majd erdő; mező; Tatárország; Taljánország; Lengyelország; India; Franciaország; Óriások földje; sötétség országa; Óperenciás-tenger; Tündérország.

A rövid tartalom:

Jancsi juhászbojtár, Iluska pedig szegény árva, aki a mostohája kénye-kedve szerint él. A patak mellett mos Iluska, Jancsi őrzi a nyájat. A nagy szerelem miatt Jancsi elfelejtkezik a nyájról, Iluska pedig a mosásról. Következmény: Jancsinak oda a fél nyája, Iluskának a mostohája haragra gerjed.
Jancsi megfenyegeti Iluska gonosz mostoháját, de neki még azon az éjszakán el kell hagynia a falujukat az elvesztett állatok miatt.

Elkezdődik a vándorlás:
Jancsi egy éjszakát az erdőben tölt, a következő éjszakán eljut egy házba, ami 12 rabló tanyája.
Elsőre meg akarják ölni, de mivel Jancsi bátran beszél, életét nem féltve, befogadják és együtt mulatnak. A lerészegedett rablókra Jancsi rágyújtja a házat.
Az úton huszárokkal találkozik, beáll katonának és elmegy a sereggel Franciaországba a törökök ellen.
Az út Tatárországon át vezet - a tatárok emberhúson élnek, így lenne miért félniük, de egy szerecsen király közbenjárása miatt átmehetnek az országon.
Taljánország - nagyon hideg vidék, itt, hogy ne fázzanak, a lovakat a hátukon vitték, átjutottak Lengyelországba, onnan pedig Indiába.
"Franciaország és India határos, de köztük az út nem túl mulatságos": a nagy hegyeken a levegőeget harapták ételként és a felhőt csavarták italként, olyan meleg volt, hogy csak éjjel mentek, és akkor a csillagokba botlott a lovuk (1 ember halálakor 1 csillag leesik az égről, jaj neked mostoha, ha Jancsi tudná, hogy melyik a Te csillagod!). Franciaország gyönyörű hely, a nagy csatában Jancsi a basát kettévágta, a királylányt megmentette, a király palotájában felajánlják neki a királylányt és a királyságot, de ő nem fogadja el.
Jancsi elmeséli egész élettörténetét: Kukuricaföldön találtak rá, jó mostohaanya, de szigorú nevelőapja akadt, Iluska is árva, gyerekkoruktól szerették egymást, nem házasították ki őket, mert hamarabb meghalt Jancsi jó mostohája. Szomorú a sorsa, mert el kellett válnia szerelmétől, akit a banya kínoz.
Itt kapja Kukorica Jancsi a királytól a János vitéz nevet.
Egy tarisznya arannyal hajóra ül, hogy hazamenjen Iluskájához, de a viharban minden odavész. Ő egy felhőbe kapaszkodva megmenekül, ami leteszi a partra, és egy griffmadáron elrepül hazáig.
Ott szomorú hír fogadja: Iluska halott. Csak egy rózsát vesz le a sírról és vándorol tovább.
János vitéz ismét bolyong nagy bánattal szívében.
Találkozás a fazekassal, akinek beragadt a szekere az óriások földjének határán. János vitéz megöli az óriások csőszét, majd egy szikladarabbal (amit vacsoraként adtak neki) a királyt is - jobbágyai lesznek az óriások, sípot kap, amivel bármikor hívhatja őket.

Folytatódik a vándorlás:
Sötétség országa - a banyák találkozója, a boszorkányok seprűit elrejti János vitéz és hívja az óriásokat, akik szétverik a banyákat, utoljára Iluska mostoháját. Egy éjszakát a temetőben tölt, ahol a halottak szellemei táncolnak.
Az Óperenciás tenger partján egy óriás a vállán viszi 3 héten át, hogy elérjék a túlsó partot, de csak egy szigetig jutnak el: ez Tündérország.
A kapuban már egyedül harcol: 1. kapu őrzői: 3 medve, 2. kapu: 3 oroszlán, a 3. kapu: sárkánykígyó (gyomrába ugrik János vitéz és átszúrja a szívét) - mindenütt győztesen kerül ki a csatákból.
Ez már Tündérország, itt minden csodás, csak ő magányos, bedobja a rózsáját a tóba, hogy utána vesse magát, de Iluska feltámad a rózsából, mely a hamvaiból nőtt. Olyan szép pár János vitéz és az ő Iluskája, hogy a tündérfiak és tündérlányok őket választották Tündérország fejedelmének.
Forrás: sulinet.hu
0 Responses